Čaji

Čaji
Ponudba čajev v kavarni Caffe alle porte

ČRNI ČAJI
CEYLON OPI KENILWORTH
YUNNAN
ASSAM TGFOP 1 DIRIAL
GOLDEN NEPAL
KENYA GFOPMARINYN
DARJEELING TGFOP
LAPSANG SOUCHONG (dimljeni čaj)
ENGLISH BREAKFAST
CHINA GUNPOWDER
ČRNI AROMATIZIRANI ČAJI
EARL GREY
VANILIJA
MEDINA
KOKOS
DIVJA ČEŠNJA
CIMET
AFTER EIGHT
ČRNI RIBEZ
IRISH MORNING
KARAMELINO
MANDELJ
ZELENI ČAJI
BANCHA
CHINA GUNPOWDER
MAO FENG
MATE
YUNNAN GREEN
Li zi xiang

ZELENI AROMATIZIRANI ČAJI
JAPONSKA ČEŠNJA
JASMIN
ZELENA VANILIJA
MALAGA
RDEČA POMARANČA
BOŽIČNI
ZELIŠČNI ČAJI
VESELJAK
(janež, melisa, meta, robida, jagode, maline,
sončnica, šipek, ognjič)
ROOIBOS ORGANIC (južnoafriški grm)
ROOIBOS COOL LEMON
ROOIBOS CHAI (cimet)
ROOIBOS čokolada-smetana
ROOIBOS borovnica-jogurt
ROOIBOS earl grey
SADNI ČAJI
TURŠKI: JOGURT-LIMETA-JABOLKO
BRESKEV-MELONA
VIŠNJA-VANILIJA
MEDINA
AIDA
PINA COLADA
BABIČIN VRT
GOZDNI SADEŽI
INDIJANSKO POLETJE
RDEČA POMARANČA
HAWAIAN TROPIC
JAGODA-MALINA

O čaju

Že stari Kitajci so vedeli, da čaju nič ne škodi bolj kot naglica. Poleg umirjenega časa in primernega razpoloženja je za skodelico dobrega čaja, poleg kakovostnega čaja seveda, potrebna še dobra voda. Najboljši čaj pripravimo z mehko vodo, ki je v naših krajih redka dobrina. S trdo vodo, ki teče iz pip ali jo kupujemo v plastenkah, večinoma ne moremo pripraviti najodličnejšega čaja, v katerem bi se v polnosti razvile arome čajnih lističev. Zato, če je le mogoče, uporabljamo filtrirano vodo, najsibo z uporabo sistema, ki ga namestimo na vodovodno napeljavo, ali pri ročnih vrčev – namiznih filtrov, ki iz vode odstranijo klor in del apnenca.

čajZelenih in oolong ali rdečih čajev praviloma ne pripravljamo z vrelo vodo, vse druge čaje pa prelijemo s takšno vodo. Skodelica čaja, posebno zelenega, je čudovita priložnost, da se naučimo razlikovati različne okuse ter spoznamo vesoljstvo arom. Pravzaprav okušamo le okus, medtem ko arome vonjamo. To spoznamo pri prvi degustaciji čaja: čaj v skodelici si ogledamo, da se nam približa z barvo, bistrino ali motnost jo, in ga povonjamo, da občutimo aromo. Nato srknemo požirek čaja in obenem potegnemo zrak skozi usta. Zapremo usta, zadržimo dih in čaj »povaljamo« po ustih. Tako občutimo okus, ki je ponavadi vsaj malo trpek, vendar tudi rahlo sladek, morda pa grenak ali še celo nekoliko slan. Čaj nato popijemo, šele nato izdihnemo skozi nos in tako občutimo še aromo.

Čaj je bil v vsej svoji vsaj dvatisočletni, verjetneje pa štiritisočletni in morda še daljši preteklosti izrazito zelen. Je bolj ali manj izvorni čaj z dolgo, pestro in nadvse zanimivo preteklostjo, ki se ji danes pridružujejo še številne spodbude za zdravje. Da tako lepo vpliva na dobro počutje ter širi zavedanje, pa je znano že tisočletja. V zadnjem času se uveljavlja kot izrazito dobrodejen napitek proti civilizacijskim boleznim, pravzaprav kot preventiva pred njimi. Vsebuje nemalo flavonoidov, ki učinkujejo kot antioksidanti in telesu bistveno pripomorejo v obrambi pred poškodbami, ki jih povzročajo prosti radikali. Tako je dan z dvema, tremi skodelicami zelenega čaja vsekakor bolj zdrav, predvsem pa zelo prijeten in spodbuden. Zeleni čaj resda poživlja, vendar obenem sprošča in učinkuje bistveno drugače kot črni čaj, ki je hitrejši in močnejši poživilni napitek. Domnevno je za sproščajoči učinek zelenega čaja odgovorna aminokislina teanin, ki je veliko vsebujejo predvsem japonski zeleni čaji.

Zeleni čaj izvira iz Kitajske, kjer ga še vedno pridelajo največ. Druga skrajno zelena čajna dežela je Japonska, kjer čajevec gojijo že več kot tisočletje. Bistvena razlika v primerjavi s črnim čajem je v tem, da lističe takoj po obiranju hitro segrejejo in tako preprečijo delovanje encimov, ki so v njih. Nato jih posušijo, vendar se zaradi posebnih postopkov obdelave razvijejo različne arome in zato so si – poleg vrste svežih lističev, sorte čajevca, rastišča in načina gojenja – zeleni čaji tako različni po okusu in aromi.
Ključni prispevek k odličnemu zelenemu čaju se skriva v količini odmerjenih čajnih lističev, temperaturi vode in času. Če zeleni čaj pripravljamo kot črni, dobimo napitek veliko premočnega okusa in pregrobe arome. Bolj kakovostne vrste kitajskih zelenih čajev sicer lahko prelijemo z vrelo vodo, sicer pa velja, da zeleni čaj pripravimo z vodo, ki jo najprej zavremo in nato ohladimo na 70 do 80 stopinj. Na skodelico odmerimo žličko čaja, vendar so zeleni čaji zelo različni, tako da na primer krogličasto zvitih lističev čaja gunpowder odmerimo manj, skuštrani pai mu tan pa zagrabimo kar s prsti.

Zeleni čaj, ki ga prelijemo z zavreto in nato nekoliko ohlajeno vodo, pustimo v njej približno tri minute in precedimo. Nato še enkrat zavremo enako količino sveže vode in čajne lističe prelijemo še drugič, zdaj z vrelo vodo. Pustimo dve do tri minute in precedimo. Tako pripravljamo predvsem japonske zelene čaje. Čajne lističe lahko že prvič prelijemo z vrelo vodo, vendar jih tedaj v njej pustimo le eno minuto ali največ dve. Zatem, spet z vrelo vodo, pripravimo še drugi preliv, ki ga precedimo po dveh do treh minutah.
Zeleni čaj pijemo brez dodatkov, saj le tako pride do izraza njegova čudovita aroma. Če se ne moremo navaditi na njegov zmerno do močneje trpek okus, si pomagamo tako kot na Japonskem, kjer ob čaju radi pojedo sladkorček. Zelenemu čaju ne dodajamo mleka, ker tako izničimo njegovo aromo in zmanjšamo zdravilni učinek.

KITAJSKI ZELENI ČAJI

Kitajska je pradomovina čaja, kjer še danes pridelajo največ kakovostnih čajev na svetu. Najboljše in najdražje še vedno izdelujejo ročno. Več kot tri četrtine pridelka zavzema zeleni čaj, ki ga večino spijejo Kitajci sami, oolong in črni čaji pa so namenjeni predvsem izvozu.

kitajski čajiKitajski zeleni čaji so okusna in aromatična čajna klasika z nadihom izvornosti. Vseh vrst jih je, so vsakdanji in bolj posebni, robati in prefinjeni. Zeleni čaj je na Kitajskem vsakdanja pijača, napitek za vse priložnosti. Njegova priljubljenost tudi na Zahodu narašča predvsem zato, ker je koristen za zdravje. Ko vstopimo v svet kitajskih zelenih čajev, se podamo na pot, ki se nikoli ne konča, kajti ti čaji vedno znova presenečajo z aromatično raznolikostjo. Če se s temi čaji šele seznanjamo, morda ni odveč, če začnemo na začetku ter se najprej dodobra seznanimo s temeljnimi vrstami. Ko zatem okusimo še druge čaje, nas presenetijo s prefinjenostjo, ki je morda sicer sploh ne bi zaznali.

Kitajski zeleni čaji so večinoma bistri in manj trpki kot japonski, med drugim tudi zaradi načina obdelave, med katerim čajne lističe po obiranju hitro segrejejo v velikih kovinskih ponvah ali v valjih. Zelo kakovostni dajo zelo svetel preliv, ki se z okusom nagiba k prefinjeni sladkosti. Ker glede izločanja sestavin niso tako občutljivi na visoko temperaturo kot japonski, jih lahko pripravljamo z bolj vročo ali celo vrelo vodo, vendar v slednjem primeru odmerimo tako manj čaja kot časa.

CHINA GUNPDWDER
Eden najbolj razširjenih in znanih čajev sploh: vsekakor temeljni kitajski zeleni čaj in prvi čaj, ki so ga začeli Kitajci izvažati. Po videzu je nezgrešljiv, ker so listi zviti v kroglice. Tako po okusu kot poživilnem učinku je to močan čaj, ki imena ni dobil zaradi moči, ampak zaradi oblike, ki spominja na kroglice smodnika. Na skodelico odmerimo manj kot žličko čaja.

CHINA GUNPDWDER Temple of heaven
Najbolj kakovosten gunpowder, narejen iz skrbno izbranih lističev, zvitih v manjše kroglice kot pri navad nem čaju gunpowder. Od slednjega ga ločita še izrazitejši okus in večja poživilna moč. Za skodelico vode odmerimo le pol žličke, drugače bo čaj premočan.

HUANG HUA YUN JIAN
Izstopajoča specialiteta med kitajskimi zelenimi čaji, primerna za ljubitelje najbolj prefinjenih arom in poznavalce. Obran in narejen je iz skrbno vzgojenih čajevcev, sestavljajo ga mladi poganjki z vršičkom in dvema lističema. Barva pripravljenega čaja je izjemno svetla, okus je prijetno blag, aroma lahka, dišeča in zelo široka. Ta čaj odpira nova vrata v svet čajev vsem, ki jih poznajo že veliko in domnevajo, da jih ne more presenetiti nič novega, drugačnega.

LI ZI XIANG
Njegovo ime pomeni kostanjev vonj. Je aromatična posebnost, ki se razlikuje od drugih zelenih čajev. Iz ploščatih lističev se v vroči vodi razvije samosvoja začimbna aroma, ki v resnici spominja na okus kostanja. Zaradi tega je to zelo primeren čaj ob jedi ali po njej.

LUNG CHING
Eden najbolj znanih in cenjenih čajev na Kitajskem. Ime pomeni ‘zmajev vodnjak’, saj naj bi izvir sredi širšega območja, kjer gojijo čajevce za lung ching, varoval zmaj. Za razliko od zahodnih zmajev je kitajski zmaj dobrodelne narave in prinaša srečo, vodnjak, ki ga varuje, pa nikoli ne presahne. Lung ching je eden tistih čajev, ki se nikakor ne nagibajo na trpko stran in imajo izrazito osvežilno moč, tako za telo kot um. Izstopa po svetli barvi, blagem okusu in čudoviti aromi.

BELI ČAJI
oloongBeli čaji so izredno cenjeni in najboljše vrste prihajajo iz province Fujian na Kitajskem. Lističev ne obdelajo tako kot pri zelenih čajih, ampak jih le posušijo. Zato so ponavadi neenotnih oblik in zavzamejo vsaj še enkrat toliko prostora kot ostali čaji. Po zadnjih raziskavah naj bi beli čaji vsebovali občutno več antioksidantov kot zeleni čaji. Sestavine belega čaja zelo učinkovito napadajo proste radikale, ki povzročajo staranje kože, zato izvlečke belega čaja vedno pogosteje uporabljajo v kozmetični industriji.
Pripravimo ga tako, da za eno skodelico odmerimo velik ščep čaja, ga prelijemo z le malo ohlajeno vodo in pustimo v vodi štiri do pet minut.
Kitajci imajo navado, da beli čaj najprej sperejo z vročo vodo (20 sekund) in ga še enkrat prelijejo, vendar ga tokrat v vodi pustijo tudi do 15 minut. Vredno poskusa!

PAl MU TAN
Čaj ima značilne velike rjavozelene lističe. Napitek je svetlo rumene barve in sladkega okusa, ki se zelo razlikuje od okusa drugih zelenih čajev. Če ga pripravimo z manj čaja, dobimo še vedno prijetno aromatičen napitek, v katerem lahko uživamo tudi zvečer.

YIN ZHEN
Belih čajev ne razvrščajo po kategorijah, tako kot črne ali zelene, ampak se odlikujejo po pokrajini, kjer so bili pridelani. Vin Zhen prihaja iz najsevernejšega kotička province Fujian, kjer imajo čajni grmi daljše vršičke kot tisti iz Indije ali Šrilanke, kar se lahko dobro opazi pri našem čaju. Za razliko od Pai Mu Tana ima Vin Zhen lističe veliko bolj enotnega izgleda. Pravzaprav so to sami puhasti vršički, ki jih je v enem kilogramu čaja tudi do 10.000. Tudi zato je čaj v višjem cenovnem razredu.
Napitek je bledo zlate barve, svežega in mehkega okusa, ki ga lahko zaznajo le izurjene čajne brbončice.

Aromatizirani ZELENI ČAJI
Kitajska čajna tradicija pozna nekaj klasičnih aromatiziranih zelenih čajev, kot so na primer čaji s cvetovi jasmina, ki je nedvomno najbolj znan ter različice s cvetovi osmantusa in vrtnic. V naši prodajalni so vam na voljo tri različne kakovosti jasminovega čaja kot tudi ostale zelene zanimivosti.
Aromatizirane čaje pripravimo enako kot nearomatizirane zelene čaje. Ker imajo izrazito aromo, ne uporabljajmo istih posod kot za pripravo nearomatiziranih čajev. Aromatizirani zeleni čaji so primerni za pripravo raznih vrst sadnih pijač, za bovle ali kot aromatičen dodatek sadnim solatam.

JASMIN
Klasični aromatizirani kitajski čaj, ki ga odišavijo samo z jasminovimi cvetovi.

JASMIN CHUNG FENG
Zelo kakovosten temeljni čaj in večkratno odišavljanje z jasmino¬vimi cvetovi temu čaju zagotovijo blag okus in izjemno aromo.
JASMIN DRAGON PEARL
Vrhunski jasminov čaj, narejen iz skrbno obranih vršičkov. Vsak je zvit v kroglico, v kateri se skriva jasminov cvet. Izjemen čaj za posebne priložnosti.
EARL GREEN
Zelena različica znamenitega earl greya, ki ima za osnovo kitajski chun mee.

GINSENG LIMONA
Kitajskemu čaju z naravnim eteričnim oljem limone so dodani koščki ginsenga, zaradi katerih ima čaj izjemne krepčilne in zdravilne lastnosti. Ginseng uravnava presnovo, krepi različne organe in jih med seboj spravlja v skladno delovanje. Razstruplja telo in krepi splošno odpornost. Spodbuja delovanje hormonskih žlez in je znan po tem, da veča ali sploh vrača pojemajočo spolno moč. Izboljšuje obtok krvi ter znižuje holesterol v krvi.

JAPONSKA ČEŠNJA
Zeleni čaj sencha z dodatkom olja divje češnje.

MALAGA
Eksotična japonska specialiteta s koščki kandiranega ananasa, aromo jajčnega likerja in dodanimi cvetovi vrtnice, sončnice in plavice.

ZELENA PINA COLADA
Japonski čaj sencha s koščki kandiranega ananasa in kokosa.

ZELENA RDEČA POMARANČA
Osvežilni čaj sencha z dodanim oljem rdeče pomaranče in cvetovi žafranike.

ZELENA VANILJA
Japonski čaj z dodatkom narezanih vaniljevih strokov. Je izvrsten za pripravo ledenega čaja.

SWEET GENMAICHA
Osnova čajne mešanice je zeleni japonski čaj s praženim rižem, k! so mu dodani kandirani koščki papaje, manga in ananasa, vrtnični cvetovi in kardamom.

ZELENA JAGODA brez kofeina
S posebnim postopkom z ogljikovim dioksidom iz črnih Iističev odstranijo kofein. Pri tem SI ne pomagajo s kemičnimi topili, zato čaj ohrani svojo aromo. Osnova čaja je zelena sencha, ki so ji dodani koščki jagode. Čaj je prijetnega vonja in sladkega okusa. Lahko ga pijejo tudi otroci.

BOŽIČNI ZELENI ČAJ
Mešanica japonskega čaja (80 odstotkov) in južnoafriškeg čaja rooibos (20 odstotkov) z dodatkom cvetov plavIce in sončnice ter aromami cimeta, mandlja in vanilje, ki ogrejejo in polepšajo praznični čas. Na voljo v mesecu novembru in decembru.

Oolong RDEČI ČAJI

zeleni čajiČaj je prenehal biti samo zelen pred kakimi 500 leti, ko so na Kitajskem iznašli postopek izdelovanja čajev oolong. Zaradi veliko ročnega dela, brez katerega ni čajev oolong, lahko rečemo, da so dobesedno izdelani, saj čajne lističe po obiranju večkrat ročno svaljkajo, sušijo, segrevajo in spet svaljkajo. Za te čaje so značilni veliki, deloma ali povsem v kroglaste oblike zviti lističi. Pripravljen čaj je bister, svetlo-ali zlato rumen do rjavkast. Vrhunski čaji oolong so čaji z »osebnostmi«, ki v vroči vodi razvijejo celo vesoljstvo arom. Zaradi načina predelave so to že delno oksidirani (polfermentirani) čaji, ki se glede na vrsto lahko nagibajo k zelenim ali črnim čajem, vendar so vedno nekje vmes. Njihovo antioksidativno učinkovanje nakazuje barva: bolj ko so zeleni, bližje so zelenemu čaju tudi po zdravilni moči. Tehniko izdelave čajev oolong, ki je najtežja med vsemi, so do popolnosti izdelali na Tajvanu, nekdanji Formozi. Zato so tamkajšnji čaji oolong najbolj cenjeni in dosegajo najvišje cene, še vedno pa se jih drži ime »formosa oolong«. Drugo najbolj znano območje tovrstnih čajev sta provinci Fujian in Guangdong na jugovzhodu Kitajske.
Čaje oolong lahko pripravimo podobno kot črne čaje, tako da žličko čaja prelijemo s skodelico vroče vode, pustimo štiri do pet minut ter precedimo. Drugi način priprave je značilen samo za čaje oolong: na skodelico odmerimo dve žlički ali celo več čaja in ga prelijemo z vročo vodo. Pustimo minuto in precedimo. Postopek večkrat ponovimo, vedno s sveže zavreto vodo, in čas namakanja lističev vsakič podaljšamo za minuto. Ne glede na način priprave pijemo čaje oolong brez dodatkov.

FORMOSA OOLONG
Na Tajvanu znajo narediti tako navadnejše oolonge kot tudi čudeže, ki jih kratko malo ne moremo primerjati z drugimi čaji. Zato se takrat, ko smo prepričani, da o čajih že nekaj vemo, podamo med oolonge in spet ne vemo nič. Skratka, izzivov v tem svetu nikoli ne zmanjka.
FORMOSA OOLONG OUNG TI
Predstavnik izbrancev s Tajvana. Čaj ima enakomerno obdelane lističe, s katerimi pripravimo napitek jantarne barve. Je sladkega okusa in s široko aromo. Pijemo ga lahko ob vsakem dnevnem času; zelo se prileže za potešitev žeje v vročih dneh.
FORMOSA FINEST OOLONG
Navadnejši oolong, primeren za vstop v ta čudoviti, manj znani čajni svet. Pijemo ga ob vseh časih dneva, po jedi pa prija močnejši.

FORMOSA TOP FANCY OOLONG
To je najfinejši in najbolj znani tajvanski čaj, ki raste v visokogorju tega otoka, kjer so idealne podnebne razmere za vzgojo kakovostnih čajnih grmov. Predelava vrhunskega oolong čaja zahteva ure in ure trdega ročnega dela, kar je razvidno tudi iz končnega izdelka. Čaj ima izredno lepo oblikovane lističe, ki po barvi nihajo od temno rjave preko zelene do srebrno bele. Napitek je bakrene barve, okus ima sadno noto, ki mnoge spominja na zrele breskve, lahko je rahlo začinjen, vendar nikoli trpek. Postrezite ga najboljšim prijateljem ob klepetu in ne bodite presenečeni, če vas bodo ob naslednjem obisku prosili še za kako skodelico tega čajnega eliksirja.
OOLONG ORANGE FLOWER
Mešanica čajev oolong z dodanimi cvetovi pomarančevca in pomarančnim eteričnim oljem.

KITAJSKI OOLONG

Kitajski čaji oolong so večinoma močneje oksidirani, zato je iz njih pripravljen napitek temnejše barve in močnejšega okusa.
CHINA OOLONG SE CHUNG
Ta čaj je narejen iz velikih in mesnatih lističev. Je močnejšega okusa z začimbno aromatično noto. Na Kitajskem je to vsakdanji čaj, ki ga pijejo čez dan, močnejšega pa po jedi za pospešitev prebave.
CHINA TOP TI KU AN YIN
Naša najdražja specialiteta prihaja iz province Fujian. Ker ga letno pridelajo samo okoli 50 kg, ga razumljivo nimamo vedno na zalogi. Ti Kuan Yin je oolong vrhunske kakovosti. Oberejo ga konec aprila oziroma na začetku maja, tako kot vse najboljše rdeče čaje. Izredno pazljiva ročna obdelava, ki jo izvajajo pravi »čajni mojstri«, zagotavlja napitek nenavadno sladkega in prefinjenega okusa in svilnate tekstu re. Ime pomeni »železna boginja usmiljenja«. Njeni kipi so pogosto krasili vhode budističnih templjev. Legenda pravi, da je ubogi kmet zaspal pred templjem, v sanjah pa se mu je prikazala boginja in mu ukazala, naj stopi v jamo za templjem, kjer bo našel zaklad. Lepo naj skrbi zanj in ga deli z ostalimi. Kmet je zjutraj v jami našel majceno sadiko čajevca. Vzgojil jo je in poganjke razdelil med sosede. Kmalu je cela vas obogatela s pridelavo čaja. Top Ti Kuan Yin se še posebno prileže ob koncu zelo napornega dne, ali kadarkoli ste pripravljeni sprejeti dar »boginje usmiljenja«.

ČRNI ČAJI

Glede na razširjenost črnega čaja v zahodnem svetu bi lahko domnevali, da je to »glavni« čaj na svetu. Po količini porabe je to res, v zgodovini čaja pa je črni čaj tako rekoč novinec. Kajti ves čaj je bil več kot dve tisočletji bolj ali manj zelen. Črni čaj so resda začeli izdelovati Kitajci, domnevno po spremenjenem postopku izdelave čajev oolong pred kakimi 300 leti, v svojem bistvu pa je črni čaj dediščina kolonialne dobe. Britanci so v 19. stoletju začeli gojiti čajevce v Indiji, na Cejlonu in v vzhodni Afriki, kjer so pridelovali samo črni čaj. Še danes so to klasična območja pridelave črnega čaja, medtem ko nam sicer zelo zelena Kitajska tudi ponuja nekaj odličnih črnih čajnih specialitet.
Če so čajni lističi za zeleni čaj po obiranju le malo obdelani, so čajni lističi za črni čaj predelani. Po obiranju jih nekaj časa pustijo, da ovenijo. Nato jih ročno ali strojno svaljkajo, da se iz celic izloči sok z encimi. Naslednja faza je znana kot fermentacija, v bistvu pa je to encimska oksidacija, med katero se razvije samosvoja aroma, lističi pa postanejo bakreno rjave barve. Zatem jih posušijo, zapakirajo in razpošljejo po svetu. Večino črnega čaja danes izdelajo mehanizirano, s tem postopkom pa nastane drobljeni (broken) čaj. Naši čaji so predelani po ortodoksni metodi, ki ohrani cele lističe in omogoča »individualnost« iz njih pripravljenih čajev. Ti imajo različne in samosvoje arome, drobljeni čaji pa dajo predvsem izrazito obarvan in močan napitek.
Glede učinka na zdravje črni čaji nimajo tako močnega antioksidativnega delovanja kot zeleni, ker flavonoidi v svežih čajnih listih med predelavo oksidirajo in se spremenijo. Še vedno pa učinkujejo kot antioksidanti, kar je v novejšem času potrdilo več znanstvenih raziskav.
Na skodelico vode odmerimo zvrhano žličko črnega čaja. Prelijemo ga z vročo vodo, vendar šele zatem, ko voda v posodi zavre in jo odstavimo, da se dvigajoči mehurčki poležejo. Čaj pustimo v vodi tri do pet minut, natančna količina pa je odvisna od količine čaja in velikosti skodelice. Če smo za žličko odmerili manj vode (1,5 di), pustimo čaj v njej manj časa, če smo odmerili več vode (2 ali 2,5 di), pa več časa. Dlje ko se čajni lističi namakajo v vodi, več polifenolov se izloči in trpkejši je čaj. Večina kofeina se izloči v prvih treh minutah.

ROOIBOS

zeliščni čajNenavadno zelišče z zanimivim in zdravju koristnim učinkovanjem prihaja iz Južnoafriške republike, z gorovja Cedarberg. Praznuje okroglo stoletnico širše uporabe, saj so ga leta 1904 začeli prvič nabirati in predelovati za prodajo, pred tem pa so v njem uživali le domačini. Rooibos je bil sprva narejen le iz samoniklih rastlin, danes pa ga tudi gojijo, vendar ne uspeva nikjer drugje kotv omenjenem gorovju.
Rooibos v afriškem jeziku, ki je različica nizozemščine, pomeni rdeči grm. Njegove igličaste poganjke drobno zrežejo s tankimi lističi vred, jih naložijo v plasti in pustijo, da na vročem soncu encimsko oksidirajo (»fermentirajo«). Postopek, med katerim se njihova zelena barva spremeni v temno oranžno, je podoben predelavi listov čajevca v črni čaj. Pri tem dobi tudi značilno sladko aromo.
Novejše raziskave so pokazale, da rooibos sicer vsebuje veliko rudnin, vendar nobene v večji količini. Zato pa je toliko pomembnejši kot napitek, ki nas, podobno kot zeleni čaj, preskrbi z antioksidanti. Rooibosovi antioksidanti so fenolne kisline in flavonoidi, ki so po učinkovanju podobni flavonoidom zelenega čaja, le da so približno pol tako močni. Zaradi antioksidantov je rooibos splošno varovalni napitek pred težavami z zdravjem in boleznimi, ki so znane kot »civilizacijske«. Poleg tega spodbuja delovanje jeter in pospešuje razstrupljanje telesa, koristno vpliva na prebavo in je dober za srce in ožilje. Po izkušnjah mladih mamic iz Južnoafriške republike se je odlično izkazal za umiritev prebavnih krčev dojenčkov. Je antidepresiv s podobnim učinkovanjem kot šentjanževka, vendar ga moramo v ta namen piti redno vsaj tri tedne. Rooibos pijemo ob vsakem času dneva, toplega ali hladnega. Ker ima blago sladek okus, ga ni treba sladiti, zvečer se pa le prileže z žličko medu.
Zvrhano žličko rooibosa prelijemo s skodelico vrele vode, pustimo tri do pet minut ter precedimo. Lističe lahko prelijemo še enkrat, vendar z nekoliko manj vode, in pustimo vsaj pet minut. Napitek bo močnejše barve in arome in bo imel več koristnih sestavin, če namesto drugega preliva pripravimo zavretek: lističe prvega preliva damo v hladno vodo, zavremo, odstavimo, pustimo pet minut in precedimo.

ROOIBOS ORGANIC
Ekološko pridelan rooibos brez dodanih arom.
ROOlBOS CHAI
Rooibos z izrazito začimbno noto; vsebuje nageljnove žbice, cimet, ingver, kardamom in aromo vanilje.
ROOIBOS ALOE VERA
Rooibos z dodatkom poprove mete, Iimonske trave ter izvlečka aloe vera. Rastlina Aloe Vera je že dolgo znana po svojih zdravilnih lastnostih, zadnje čase pa ugotavljajo njen blagodejni učinek na prebavni trakt. Analize rastline so pokazale, da je sestavljena iz različnih aminokislin,encimov, vitaminov in mineralov, ki so zelo podobni tistim, ki jih najdemo v človeškem telesu. Deluje protivnetno, stimulira imunski sistem in pospeši celjenje in rast celic.
ROOIBOS BOROVNICA JOGURT
Rooibos z dodatkom borovnic, ameriških brusnic in jogurtovih granul.
ROOIBOS COOL LEMON
Osvežiini rooiboszdodatkom limonsketrave.